Ebooks pe linux si palm

E vorba de cartile in formatul lit, format pe care nu-l citeste in mod obisnuit decat Microsoft Reader. Nu exista o versiune de Microsoft Reader pentru Palm (normal, exista doar pentru Pocket PC) si nici pentru Linux.

Totusi, exista mai multe solutii pentru a citi cartile respective. Una este sa le convertiti din lit in html, folosind convertlit. Ce aveti de facut?

Downloadati mai intai o librarie de care e nevoie pentru a compila convertlit – libTomMath. O gasiti aici. Scoateti directorul din arhiva, intrati in el (cd) si apoi dati un make. In felul asta va alegeti cu un fisier pe nume libtommath.a.

Downloadati apoi sursele lui convertlit de aici. Arhiva are doua directoare – lib si clitXX (unde XX sta pt numarul versiunii). cd in lib si dati si acolo un make iar apoi mergeti in clitXX, editati Makefile si scrieti calea corecta catre libtommath.a. Apoi dati make.

Daca totul a mers ok, v-ati ales cu un executabil care are un nume cam urat – clit. Daca vreti, il puteti redenumi convertlit. Nu e nevoie de make install, pur si simplu copiati fisierul respectiv in /usr/bin si gata.

La sfarsit puteti sterge, desigur, directoarele pe care le-ati folosit pentru compilare. Yours truly a verificat toata povestea si totul a mers ok. Acum puteti sa folositi convertlit-ul din linie de comanda.

De pilda:
convertlit nume_carte.lit nume_director\

converteste cartea din formatul lit in html (imaginile apar ca fisiere separate). De aici mai departe treaba e simpla, puteti converti html-urile in fisiere txt, iar pe acestea le puteti converti in pdb-uri si transfera pe palm.

Daca folositi linux dar nu vreti sa lucrati cu convertlit din linia de comanda puteti sa il folositi impreuna cu OpenBerg, un add on pentru Firefox care se bazeaza pe convertlit pentru a deschide ebooks in formatul lit. Have fun! 🙂

[Gramo]

LATER EDIT: daca rulati convertlit -help o sa vedeti pe ultimele 2 linii mesajul asta:

Please do not use this program to distrbute illegal copies of ebooks.
… that would make Baby Jesus sad.

Reclame

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: