Ce am mai citit – Raiul gainilor de Dan Lungu

Ziceam ca scriem despre cartile astea. 🙂 Cel mai mult ne-a placut Raiul gainilor, de Dan Lungu. Daca nu ati trait in ro pe vremea comunistilor, o sa savurati cartea. Daca ati trait, tot o sa o savurati, dar uneori, printre hohote de ras, o sa simtiti si un pic de tristete. Nu nostalgie, ci tristete. Si poate o sa va intrebati „Cum au putut oamenii sa traiasca asa?”

Se pare ca au putut. Nu ne pricepem sa scriem recenzii, asa ca o sa il lasam pe autor sa vorbeasca. De fapt, pe personaje, care seamana prea mult a persoane reale ca sa nu-ti treaca prin minte ca in spatele romanului nu se afla si niste „fise de observatie”. Iata un pasaj in care locuitorii strazii despre care e vorba in carte vorbesc despre cum e sa locuiesti la bloc:

Vestea a cazut ca o ploaie cu pesti, lasandu-i muti de uimire si spaima. Nimeni nu se gandise la asta. Nu reuseau cu nici un chip sa-si imagineze strada lor rasa de pe fata pamantului, si ei mutati „in cutiile de chibrituri, suspendati in aer, fara pamant sub picioare” (Traian Geambasu); „in blocotetele cu peretii cat foita de tigara, unde nici un part nu poti trage fara sa te stie vecinul, daramite sa te certi cu nevasta sau sa-ti bati copiii” (dom’ Petrica); „unde iarna trebe sa imbraci caloriferele sa nu crape de frig, iar vara, de cald, te bagi in cada, sub apa, cu un pai in gura” (tataia Hrib); „unde pui patrunjelul in ghivece si muraturile in balcon” (Milica); „unde bei apa din surub si ploua cu cacat prin tevi de plastic, casele stau peste case, vine sfarsitul lumii, fratilor, rugati-va Domnului nostru Iisus Hristos, ne vom tara ca viermii pe sub daramaturi la cutremur, vine sfarsitul lumii, oameni buni, mieii Domnului stau unii peste altii ca la Sodoma si Gomora!” (Hleanda)

Daca aveti ocazia, puneti mana pe carte. Inca mai circula pe la Schimb de carti! 🙂

[Gramo]

Anunțuri

4 răspunsuri to “Ce am mai citit – Raiul gainilor de Dan Lungu”

  1. […] cartile citite recent tocmai am scris pe Bookgames (aici, aici si aici). Carti neterminate? Sunt tot felul de carti. E o intrebare prea […]

  2. chrysallidis Says:

    tot i-am dat tarcoale cartii asteia …citind recenzii pe diverse site-uri… multam pentru fragment, chiar m-ati convins.

  3. aaaaaaaa, pai ne pare bine ca te-am convins; noua chiar ne-a placut!

  4. Hello…

    Gotta love google, very neat stuff. Thanks….

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat asta: